Latte Macchiato, Caffè Mocha i Caffè Latte. Dlaczego je ciągle mylimy? Przepisy

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 0 Flares ×
Dziś przepis na 3 przepyszne kawy, które w jesienne i zimowe dni przywołają nam uśmiech na twarzy: Latte Macchiato, Caffè MochaCaffè Latte. Dlaczego akurat te trzy? Ponieważ bardzo, ale to bardzo często mylimy te kawy ze sobą i myśląc np. o zwykłej latte zamawiamy macchiato. Wiem, że takie pomyłki w kawiarniach zdarzają się wręcz nagminne. Jeśli spróbujemy je zrobić sami, na pewno się więcej nie pomylą. Podstawą każdej z nich jest espresso, jak je najlepiej przyrządzić, możesz sobie przypomnieć klikając tu. Zatem do dzieła, Do It Yourself.

 

mocha

Latte Macchiato 

To duży, delikatny napój mleczno – kawowy powstały poprzez powolne dolewanie espresso do gorącego i mocno spienionego mleka. W ten sposób otrzymujemy trzywarstwowy koktajl z aromatyczną kawą w środku. Podawany jest w wysokiej szklance o pojemności 250 ml, która uwydatnia piękno trójwarstwowej kawy ustawionych na porcelanowym spodku i z długą łyżeczką. Do szklanki należy nalać gorącego mleka, a następnie pianki mlecznej. Po odczekaniu, aż wyraźnie oddzielą się dwie warstwy, poprzez piankę mleczną należy ostrożnie dolać świeżo zaparzone espresso.
Do Latte często dodaje się syropy smakowe. Aby otrzymać warstwy mleka, kawy i likieru należy najpierw do szklanki wlać likier, następnie dolać delikatnie po ściance mocno spienione mleko i tak samo dolać espresso, które rozdzieli mleko od pianki. Likier pozostanie na dnie szklanki. Latte macchiato bywa mylone ze zwykłą latte, w której do espresso dolewa się gorące, lekko spienione mleko.
 
Jak przyrządzamy
30 ml espresso
1 szklanka mleka
25 ml wody
cukier lub syropPodgrzej mleko nie doprowadzając do wrzenia, możesz dodać cukier lub syrop. Spień mleko używając np. shakera. Wlej mleko do wysokiej szklanki, a następnie delikatnie dolej po ściance szklanki espresso. Powinny się wytworzyć trzy warstwy: na dole mleko, po środku espresso, na górze piana.

 



 

Caffè Mocha

Caffè Mocha to trójwarstwowy napój składający się w równych proporcjachz kawy, gorącej czekolady i mleka. Warstwy powinny być wlewane powoli, aby ich ze sobą nie zmieszać. Podobnie jak Latte Macchiatto, kawę Mocha podaje się w wysokiej szklance o pojemności około 200 ml.

 
Jak przyrządzamy
30 ml espresso
4 łyżeczki cukru
2 łyżeczki kakao
2/3 szklanki mleka
1 łyżeczka cukru waniliowego
bita śmietana

cynamon

Do garnka wlewamy mleko, podgrzewamy i dodajemy cukier, cukier waniliowy, kakao. Gotujemy około 15-18 minut, aż konsystencja będzie przypominać syrop. W międzyczasie zaparzamy espresso. Do filiżanki wlewamy przygotowany syrop, następnie kawę i całość zwieńczamy bitą śmietaną i cynamonem.

Kilkaset lat temu port Mocha w Jemenie był ważnym ośrodkiem handlu kawą i to właśnie stąd pochodzi nazwa tej czekoladowej kawy.

 


Caffè Latte

Ciepły napój delikatnie wzbogacony smakiem i aromatem kawy przyrządza się w proporcjach 1/3 espresso i 2/3 mocno spienionego mleka. Mleko musi być gorące, ale nie możemy dopuścić do jego zagotowania. Tak przyrządzony napój podajemy w szklankach z żaroodpornego szkła o pojemności 250-350 ml. Pierwsze latte stworzył Amerykanin, barista wyszkolony we Włoszech. Podobno dla amerykanów cappuccino, a tym bardziej espresso było za mocne, zasugerowali więc zwiększenie ilości mleka. Tak powstało latte – napój kawowy z dużą ilością mleka, którego objętość wynosi zazwyczaj 240 ml.
 
Jak  przyrządzamy
100 ml espresso
200 ml mleka (najlepiej 3,2% tłuszczu)
ew. bita śmietana

Podgrzej mleko do około 60 st. C, a następnie spień i wlej do dużej szklanki. Pozostaw miejsce na kawę i ew. bitą śmietanę:). Odczekaj około pół minuty i wlej bardzo powoli wcześniej przygotowaną gorącą kawę. Ułóż na powierzchni kawy bitą śmietanę, a tuż przed skosztowaniem kawy, wymieszaj składniki.

W literaturze anglojęzycznej po raz pierwszy terminu caffè latte użył amerykański pisarz William Dean Howells w 1867 w swoim eseju “Italian Journeys”.

 

Ściskam,
Magda

 

Źródło: starbucks.commkcafe.pl

The following two tabs change content below.

italiapozaszlakiem

Z wykształcenia biolog morza, z doświadczenia project manager od zadań specjalnych i team leader zespołów niemożliwych. W wolnym czasie uprawia podróże żeglarsko - enokulinarne do Włoch, które są lekiem na całe zło. Prywatnie żona oraz mama Tymona & Toli.

  1 comment for “Latte Macchiato, Caffè Mocha i Caffè Latte. Dlaczego je ciągle mylimy? Przepisy

  1. 21 lutego 2016 o 11:32

    mniammmmmmmmmmmmm :))))

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *