Italia praktycznie. Poranek i Caffe’

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 0 Flares ×
Moja moka pracuje dla mnie codziennie rano. Jest przy tym hałaśliwa i dość powolna, syczy, pluje i puszcza parę, ale wolę poczekać, bo wyciśnie z siebie to, czego tak z rana potrzebuję. Odstawiłam wszystkie inne i tylko ta, z moki się liczy. Jest mocna jak Byk i daje silnego kopa, jak Ronaldo piłce na boisku.

Warto wykroić kawałek poranka na przygotowanie sobie tej jedynej, której zadaniem jest postawić nas do pionu. Zadbajmy o oprawę – filiżanka, ulubiony kubek i odrobina czasu. Tylko Ty i Ona. Będzie uwielbiać te chwile.



A jaka jest Wasza poranna kawa? Co my tu mamy?

Espresso 
We Włoszech to zwyczajnie Caffe’. Jest podawana w malutkiej filiżance, piekielnie mocna, aż wykręca buzię, z charakterystyczną pianką na powierzchni, zwaną crema. Nie dajcie się wkręcić na turystę i zamawiajcie Caffe’ bezpośrednio przy barze, nie zapłacicie coperto, a Caffe’ i tak pije się 1 lub 2 łykami. 

Doppio 
Tu nie ma co za wiele pisać, bo doppio to po prostu podwójne espresso.

Ristretto
Jeśli znacie smak espresso, to ristretto jest … jeszcze mniejsze. Przez to, zaparzana jest mniejszą ilością wody ristretto posiada jeszcze bardziej intensywny smak niż espresso i jest bardziej skoncentrowana.

Lungo / Caffe’ Americano
Dla odmiany lungo to kawa zaparzana większą ilością wody niż typowe espresso. 

Macchiato
Espresso jest podstawą wielu kaw. Tym razem macchiato to po prostu espresso z „kleksem” mlecznej pianki na powierzchni.

Cappuccino
Czy coś tu trzeba tłumaczyć? To ulubiona kawa milionów Polaków, którzy mogą pić ją na okrągło. We Włoszech około 11 powinna się Wam włączyć czerwona lampka – koniec z cappucino. Zresztą Włosi oswoili się z tym, że turyści w przeciwieństwie do nich, nie uważają picia kawy z mlekiem po południu za coś niestosownego. Ale do rzeczy, cappucino to espresso podawane ze spienionym mlekiem, o równych proporcjach kawy, mleka i mlecznej pianki.

Cappuccino scuro
Scuro oznacza ciemny, a to cappuccino podane z mniejszą ilością mleka, tym samym jest ciemniejsze niż typowe cappuccino.

Cappuccino chiaro
Chiaro oznacza jasny, a cappuccino podane z nieco większą ilością mleka, więc jest jaśniejsze niż typowe cappuccino. Dodajmy jednak, że ilość mleka powinna być mniejszą niż w typowym caffe’ latte.

Caffe’ latte
Espresso podane z większą ilością mleka niż w cappuccino i tylko z odrobiną mlecznej pianki.We Włoszech jest tradycyjnie serwowana do śniadania.

Latte macchiato
Duża ilość spienionego mleka z porcją espresso. Pycha!
A na koniec:)

Corretto
Uwaga! To nie jest poranna propozycja, ale po ciężkim dniu pracy? Coretto to espresso z dodatkiem grappy, koniaku czy sambuki.

Jak widzicie, podstawą jest espresso:).

Życzę samym udanych poranków przy kawie:)
Magda
The following two tabs change content below.

italiapozaszlakiem

Z wykształcenia biolog morza, z doświadczenia project manager od zadań specjalnych i team leader zespołów niemożliwych. W wolnym czasie uprawia podróże żeglarsko - enokulinarne do Włoch, które są lekiem na całe zło. Prywatnie żona oraz mama Tymona & Toli.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *