Polki w Italii polecają. Made in EMILIA-ROMANIA – lokalne produkty spożywcze

4 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 4 4 Flares ×

Emilia-Romania-WłochyEmilia Romania – kraina cudownej kuchni i jednego z najlepszych na świecie szefów kuchni Massimo Bottura. Czy kiedyś będzie mi dane zajrzeć do jego Osteria Francescana w Modenie? A może lepiej pojechać do kultowego Maranello i odwiedzić czarnego konia w muzeum, Ferrari? Przyznaję, chętnie zobaczę także jego odwiecznego konkurenta, Lamborghini:). Usiądę sobie z lampką Lambrusco i będę podziwiać dzieciaki, którym we Włoszech wolno robić chyba wszystko. A gdy odpocznę, wpadnę do stolicy regionu – Bolonii, jak mówią La grassa – tłusta, tak dobrze tu karmią:). Nic nie szkodzi, w mieście są dwie krzywe wieże, więc wejdę po tych 489 schodach na tę wyższą, Asinelli i będę podziwiać czerwone miasto z góry. A na koniec dnia wpadnę nad morze, do Rimini i pomarzę o zobaczeniu jednego z najbogatszych w sztukę miast Włoch – Rawenny. Może mi się uda? Przyjeżdżajcie do Emilii-Romanii, to tu jadłam najlepsze tortellini na świecie i byłam na zjeździe prawdziwie modeńskiej rodziny! Nigdy tego nie zapomnę.

 

Karolina RomanowKarolina Romanow, Pora arbuza

Z wykształcenia filolog, z zamiłowania odkrywa samą siebie poprzez podróże. Ukochała sobie Włochy, kraj w którym mieszka i o którym pisze na blogu Pora Arbuza. Podróżuje za „wołaniem”, głosem serca i zapachem powietrza. Uwielbia salsę kubańską, brzmienie hiszpańskiej gitary i ma w planach odwiedzić wszystkie hiszpańskojęzyczne kraje (i oczywiście je opisać).

A teraz zobaczcie, co zaproponowała Wam Karolina, która debiutuje jako gość na moim blogu.

Z czego słynie Emilia-Romania i jej stolica Bolonia, oprócz sławnych tagliatelle al ragù bolognese? Tak, spaghetti alla bolognese nie istnieją!

Tortellini in brodo

czyli rosół z uszkami:). Tortellini są to małe pierożki przypominające nasze wigilijne „uszka”. Wypełniane są głównie nadzieniem z mięsa wieprzowego i, zgodnie z bolońską tradycją, zalewane są rosołem z kury lub z kapłona.

Tortellini in brodo

Mortadella

Świnka, świnka, świnka. Włosi lubują się w wędlinach z mięsa wieprzowego i kolejnym przykładem, obok sławnej szynki parmeńskiej, tego uwielbienia jest mortadella. To przykład wędliny gotowanej o owalnym kształcie. Doprawiana jest głównie ziarnami pieprzu, które wzbogacają jej intensywny, ale nie pikantny zapach i smak. Mortadella jest tak popularna w Bolonii, że doczekała się w 2013 roku pierwszej edycji festiwalu „MordatellaBò”. W tym roku festiwal odbędzie się w stolicy Emilii-Romanii w dniach od 8 do 11 października.

Mortadella, Emilia-Romania

Mortadella in Bologna

Squacquerone

Moja miłość – sery. Emilia-Romania ma do zaoferowania kremowy, biały i nieco wodnisty ser squacquerone. Fajny do „polskich” kanapek, łatwo się rozsmarowuje. Jak dla mnie trochę bezsmakowy, dlatego też, jeśli lubicie bardziej wyraziste smaki, można dosolić:)

Squacquerone, Emilia-Romania

Zaglądajcie do Karoliny i jej Porę Arbuza na Instagramie i Facebooku.

Przewodnik, Włochy Północne Wydawnictwo BezdrożaJeśli macie ochotę dowiedzieć się więcej na temat włoskich miast regionu Emilia-Romania polecam Wam przewodnik Włochy Północne Wydawnictwa Bezdroża.

I jak się Wam podobały propozycje Karoliny? Zdaje się, że muszę wkrótce zaplanować pewien wyjazd…

Jeśli macie ochotę wpaść do Piemontu i zobaczyć jego skarby wystarczy kliknąć tu MADE IN PIEMONT.

A jeśli wolicie Ligurię, nie ma sprawy, klik tu MADE IN LIGURIA.

No i spodziewajcie się kolejnych wpisów z tej serii.

Pozdrawiam, jak zwykle bardzo mocno,

Magda

The following two tabs change content below.

italiapozaszlakiem

Z wykształcenia biolog morza, z doświadczenia project manager od zadań specjalnych i team leader zespołów niemożliwych. W wolnym czasie uprawia podróże żeglarsko - enokulinarne do Włoch, które są lekiem na całe zło. Prywatnie żona oraz mama Tymona & Toli.

  10 comments for “Polki w Italii polecają. Made in EMILIA-ROMANIA – lokalne produkty spożywcze

  1. ~Kamila
    18 listopada 2015 o 21:34

    Jak można powiedzieć, że squacquerone można dosolić?? To jak dosłodzić wytrawne wino! Straszne! Squacquerone często podaje się z prosciutto crudo, które jest dość słone i „podbija” delikatny, ale wyjątkowy smak squacquerone… Bez profanacji…

    • italiapozaszlakiem
      18 listopada 2015 o 22:18

      Każdy ma prawo do własnej opinii i oceny własnych smaków:). A czasem potrzeba więcej czasu, aby z jakimś smakiem się oswoić i w końcu – docenić!

  2. 12 września 2015 o 12:23

    Moją miłością też są sery, ochoty mi narobiłaś!! :)

    • italiapozaszlakiem
      12 września 2015 o 12:53

      Sery to także i moja miłość, nałogowo!

    • 12 września 2015 o 20:49

      To pakuj się i w drogę! :)

  3. 11 września 2015 o 12:48

    Oh, pojechałabym sobie na festiwal mortadeli :D w Warsawie tylko tę wędlinę kupuję nałogowo.

    • italiapozaszlakiem
      12 września 2015 o 12:53

      Ja mortadelli zwykle nie jadam, ale we Włoszech zjem chyba wszystko. Nie wiem, atmosfera, klimat:). Pewnie wszystko razem.

    • 12 września 2015 o 20:53

      Ja też za mortadellą nie przepadam, ale we Włoszech dla każdego znajdzie się coś smacznego :) Tatiano, festiwal jeszcze przed nami, może warto pomyśleć o weekendzie w Bolonii? :D

    • 1 października 2015 o 23:50

      Ja też w Polsce nigdy nie jadam mortadeli i kojarzy mi się z tą z lat dzieciństwa, kiedy kroiło się grubszy plaster i na patelnie wrzucało. Ale we Włoszech mortadeli zwykle nie brakuje u mnie w lodówce. To przysmak!

    • italiapozaszlakiem
      2 października 2015 o 10:13

      Ja nie wiem, jak to się dzieje, ale we Włoszech jem właściwie wszystko:))). Mortadelę też! I ona jest doskonała:))).

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *