Polki w Italii polecają. Made in LIGURIA – lokalne produkty spożywcze

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 0 Flares ×

Liguria to jeden z najmniejszych włoskich regionów, w kształcie łuku, który rozciąga się pod Piemontem. Spotykają się tu dwa największe łańcuchy górskie w kraju, Alpy i Apeniny. Od południa region oblany jest przez wody Morza Liguryjskiego, a tutejsze wybrzeże raz jest niedostępne, poszarpane i groźne, a raz cudownie piaszczyste.

 

Artukuł przeniesiono do nowej lokalizacji bloga: Polki w Italii polecają. Made in LIGURIA – lokalne produkty spożywcze

The following two tabs change content below.

italiapozaszlakiem

Z wykształcenia biolog morza, z doświadczenia project manager od zadań specjalnych i team leader zespołów niemożliwych. W wolnym czasie uprawia podróże żeglarsko - enokulinarne do Włoch, które są lekiem na całe zło. Prywatnie żona oraz mama Tymona & Toli.

  2 comments for “Polki w Italii polecają. Made in LIGURIA – lokalne produkty spożywcze

  1. 9 września 2015 o 18:17

    Za pesto przepadałam na początku mojego pobytu we Włoszech, teraz trochę mi się przejadło choć nie ukrywam ,że gotowe już pesto w słoiczkach to świetna alternatywa na szybki i nie kłopotliwy obiad:)
    Za to focaccie uwielbiam.W naszym regionie przyjezdni nazywają je panepizza- chlebopizza.W każdej piekarni i regionie smakuje inaczej, ale to nie znaczy ,że gorzej.Uwielbiają ją wszyscy od kilkunastomiesięcznych maluchów którym sprzedawcy zawsze wciskają w rękę mały kawałek, po starsze osoby.Ja osobiście uwielbiam:)

    • italiapozaszlakiem
      12 września 2015 o 12:55

      Ja dam się chyba pokroić na dobre pesto. Używam często, bo cała rodzina uwielbia. Focaccia – zawsze i wszędzie. I wcale się nie dziwię, że uwielbiają je i małe szkraby i starsi:)).

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *