Polki w Italii polecają. Made in LOMBARDIA – lokalne produkty spożywcze

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 0 Flares ×

Lombardia, WłochyLombardia. Być tu i się nie zakochać? Niemożliwe. Kraina gór i jezior, wspaniałych miasteczek i winnic produkujących prawdziwy skarb, włoskiego szampana. Kraina Grana Padano, wciąż porównywanego z sąsiadem Parmigiano Reggiano. Który lepszy do wina? Który lepszy do pasty? Tym dyskusjom nie ma końca. Królową i tak jest polenta. Lombardia ma wiele do zaoferowania o każdej porze roku. Zimą wpadacie tu na narty, latem na rower, trekking, na wspinaczkę albo kajak. Tu nie można się nudzić. Garda oszałamia, jezioro Iseo jest takie romantyczne, nad Como będziecie przecierać oczy ze zdumienia. Bergamo nie można ominąć pędząc do Mediolanu. Właściwie, to od tej pory oficjalnie zakazuję Wam omijać Bergamo:). Lombardia kusi bogactwem smaków i choć tłusto, to i tak zrzucicie pokonując kolejne kilometry, nawet tego nie zauważając. Uwielbiam ten region, jego różnorodność, świetnie zorganizowaną komunikację i krajobrazy, które nie pozwalają iść dalej. Już chcę tu wrócić!

Marta i Ania mieszkają właśnie w tym regionie Włoch i zgodziły się uchylić nam rąbka tajemnicy lombardzkiej kuchni.

Marta MajMarta Maj, Majowa Italia

Z wykształcenia socjolog z zacięciem turystyczno – (kulturo) – poznawczym, pilot wycieczek, instruktor narciarski oraz trener siatkówki we włoskiej Federacji. 

Wachlarz nowych, emigracyjnych doświadczeń, zmobilizował mnie, by powołać do życia blog, w którym znaleźć można historie i obserwacje, najczęściej opisujące z przymrużeniem oka północnowłoską rzeczywistość.

Kontakt: Facebook

Marta przygotowała dla Was kilka lombardzkich smakołyków, o które warto pytać będąc na miejscu.

Ser Rosa Camuna

Symbol Lombardii nie tylko kulinarny, ale przede wszystkim (pre)historyczny, którego delikatny smak świetnie komponuje się z północnowłoską kuchnią.

Polenta z Gorgonzolą

Wzbogacenie polenty o ser Gorgonzola sprawia, że grillowana, kukurydziana mamałyga, ze zwykłej potrawy ludowej, zmienia się w wykwintny dodatek do głównych dań.

Lombardy

Wino Franciacorta

Konkurencja dla francuskiego Szampana, rosnąca na wzgórzach Małej Toskanii, czyli regionu Franciacorta.

vino-tipologie

Muszę się Wam przyznać, że zaledwie kilka dni temu byłam dokładnie w tej piwnicy, gdzie zrobiono powyższe zdjęcie. O tym jednak napiszę w osobnym poście, poświęconym mojej ostatniej podróży do Włoch.

 

Italia poza szlakiem-linia

A teraz czas na Lombardię okiem Ani, mieszkającej na stałe w Mediolanie. Miałam okazję poznać ją osobiście, przy tej okazji pozdrawiam ją bardzo serdecznie wspominając naszą rozmowę przy podstępnym drinku Sbagliato. Musicie spróbować koniecznie przy okazji wizyty we Włoszech:).

Anna Klara OtwinowskaAnia Otwinowska, Pod słońcem Italii – włoskie przygody

Po raz pierwszy znalazłam się we Włoszech w wieku trzech lat, jako mała dziewczynka bawiłam się na wykopaliskach w Luni i Sirmione. Jako nastolatka zwiedzałam Włochy i uczyłam się włoskiego w liceum. W latach 2000 studiowałam archeologię najpierw na Uniwersytecie Warszawskim, potem na Università degli Studi di Milano. Od połowy 2010 roku już mieszkam tu na stałe. Na blogu piszę przede wszystkim o moich pasjach: sztuce, archeologii i gotowaniu.

Kontakt: Facebook, Instagram, Twitter

 

Gotowi na propozycje Ani?

Typowymi produktami na które natkniecie się w Lombardii są:

  • są sery – m.in. gorgonzola, grana padano, quartirolo lombardo, pannerone, robiola, stracchino i taleggio,
  • wędliny – np. bresaola della Valtellina, cotechino alla bergamasca, coppa mantovana, salame Brianza, salame Cremona, salame Milano, czy salame mantovano,
  • ryż – obowiązkowa pozycja to risotto alla milanese. Jeśli chcecie się dowiedzieć czegoś więcej o kuchni mediolańskiej wystarczy kliknąć TU,
  • mąka gryczana – słynna polenta taragna,
  • dynia – najlepiej w formie tortelli di zucca,
  • mostarda mantovana oraz mostarda cremonese – rodzaj owocowej marmolady lub kandyzowanych owoców z dodatkiem musztardy, całość idealnie komponuje się ze słonymi potrawami,
  • oliwa z oliwek extravergine - olio d’oliva dei Laghi Lombardi, olio d’oliva del Garda,
  • jabłka i gruszki z rejonu Valtellina,
  • cytryny znad jeziora Garda,
  • bożonarodzeniowa babka panettone. Dla ciekawskich polecam legendę o powstaniu panettone.

Ja tymczasem wybrałam dla Was dwa produkty znacznie mniej znane turystom, a jednak bardzo smaczne. Moją propozycję uzupełniłam o znakomite wino musujące.

Raspadüra

To typowy dla okolic Lodi sposób serwowania sera grana padano (a dokładniej grana lodigiano). Podaje się go pod postacią cieniutkich plasterków. Idealny dodatek do aperitvu!

Raspadüra, Lombardy

 

Pizzoccheri della Valtellina

Pochodzą z okolic pięknej lombardzkiej doliny, tj. z Valtelliny. Makaron zawiera mąkę gryczaną, jest bardzo kaloryczny, a przygotowuje się go z dodatkiem ziemniaków, kapusty lub szpinaku oraz sera, najlepiej casera.

Pizzoccheri della valtellina, Lombardy

 

Franciacorta

To poniekąd trzy w jednym: rejon geograficzny, wino musujące i precyzyjna metoda produkcji tego ostatniego. Zapraszam do Lombardii na degustację! A przy okazji wpadnijcie do Bresci:).

Berlucchi, Palazzo Lana, Franciacorta

W moim domu butelka Berlucchi czeka właśnie na jakąś dobrą okazję. Przywiozłam ją z Palazzo Lana Berlucchi, gdzie brałam udział w degustacji win przy okazji Festiwalu Win Franciacorta, który odbywał się w dniach 19-20.09.2015. Byłam tu dzięki zaproszeniu do Lombardii organizacji Blog Ville. Warto tu przyjechać w okresie trwania festiwalu. Będzie jeszcze o tym na blogu. Tymczasem, jak zauważyliście, zarówno Marta, jak i Ania uznały obszar Franciacorta za absolutny must see w Lombardii, a raczej must try.

Made in …- lokalne produkty spożywcze to wspólny projekt z polskimi blogerkami mieszkającymi we Włoszech. Każda z nich zachwala smakołyki swojego region, a i ja dodaję kilka słów od siebie:).

Wspólnie z dziewczynami przybliżyłyśmy Wam już regionalne produkty zachwalające SARDYNIĘLIGURIĘEMILIĘ-ROMANIĘPIEMONTKALABRIĘ i SYCYLIĘ.

Czekajcie na kolejne wpisy z tej serii, tak, tak, to nie koniec włoskich regionów do smakowania! Stay tuned!

Pozdrawiam bardzo mocno,

Magda

The following two tabs change content below.

italiapozaszlakiem

Z wykształcenia biolog morza, z doświadczenia project manager od zadań specjalnych i team leader zespołów niemożliwych. W wolnym czasie uprawia podróże żeglarsko - enokulinarne do Włoch, które są lekiem na całe zło. Prywatnie żona oraz mama Tymona & Toli.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *