Polki w Italii polecają. Made in Marche – lokalne produkty spożywcze

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 0 Flares ×

Marche, to jeden z moich ulubionych włoskich regionów.

Artykuł znajdziesz tu: Polki w Italii polecają. Made in Marche – lokalne produkty spożywcze

The following two tabs change content below.

italiapozaszlakiem

Z wykształcenia biolog morza, z doświadczenia project manager od zadań specjalnych i team leader zespołów niemożliwych. W wolnym czasie uprawia podróże żeglarsko - enokulinarne do Włoch, które są lekiem na całe zło. Prywatnie żona oraz mama Tymona & Toli.

  16 comments for “Polki w Italii polecają. Made in Marche – lokalne produkty spożywcze

  1. ~Justyna
    10 lutego 2016 o 01:04

    Mój mąż jest „marchigiano doc”, a teściowa doświadczoną kucharką. Wszystko pyszne (brodetto… śni mi się po nocach!), ale nie mogę pojąć fenomenu „cremini”. Słodki budyń, panierowany i smażony, podawany do mięs, to nie moja bajka.
    Z win polecam Rosso Conero, albo białe Verdicchio dei castelli di Jesi, klasyczne :)

    • italiapozaszlakiem
      10 lutego 2016 o 15:21

      Verdicchio uwielbiam:)). Kupuję przy każdej okazji. Rosso Conero przy kolejnej okazji. Podoba mi się określenie „marchigiano doc”:). Wygląda na to, że jesteś szczęściarą:)).

  2. 3 lutego 2016 o 19:09

    Jak się patrzy na te zdjęcia i opisy to aż ślinka cieknie.Ja za porchettą przepadam .Ale muszę przyznać,że mimo iż lubię większość wędlin włoskich jednak to te polskie są dla mnie nr1.

    • italiapozaszlakiem
      3 lutego 2016 o 22:34

      Basiu, nawet nie śmiem podważać Twojej teorii:)).

  3. 1 lutego 2016 o 18:28

    Wspaniale, zachęcająco opisane! Apetyczne zdjęcia! Aż mi wstyd, że te smaki wciąż memu podniebieniu nieznane…

    • italiapozaszlakiem
      1 lutego 2016 o 19:15

      Sylwia, przy okazji wypróbujesz. Trudno poznać wszystkie:).

  4. 1 lutego 2016 o 17:12

    Ależ to wszystko apetyczne, chetnie pokosztowałabym, a ja polecam włoskie smaki w polskim wykonaniu, proste przepisy http://blog.winoiser.com

    • italiapozaszlakiem
      1 lutego 2016 o 17:32

      Polskie wydanie jest równie doskonałe. Co do tego nigdy nie miałam wątpliwości:).

  5. 1 lutego 2016 o 15:09

    Uwielbiam włoską kuchnię, ależ apetyczne zdjęcia :)

    http://mojekuchennerewelacje.blogspot.com/

    • italiapozaszlakiem
      1 lutego 2016 o 17:33

      Bardzo się cieszę:). I dziękuję za uśmiech w kierunku zdjęć.

  6. 1 lutego 2016 o 15:06

    … i weź wytrwaj w diecie.. od samego czytania mam język zaplątany wokół kostek … :)))))

    • italiapozaszlakiem
      1 lutego 2016 o 15:09

      Ale wiesz, w Italii się nie tyje. Nic a nic:))).

  7. 1 lutego 2016 o 14:50

    Mieszkalam w Perugii przez rok i mialam te wszystkie pysznosci na wyciagniecie reki! Tesknie za wloskimi smakami.
    Bardzo mnie zaskoczylo to wino ‚Jurek’, bardzo chetnie bym sprobowala :)

    • italiapozaszlakiem
      1 lutego 2016 o 15:10

      Włosi potrafią zaskoczyć. Ja także nie miałam pojęcia o winie Jurek, a tu taka niespodzianka! Polki i Polacy mają swój wkład nawet we włoskie dobra narodowe.

  8. ~dario
    1 lutego 2016 o 13:31

    W Marche tez jest slawne vino cotto. Robione w regionie Ascoli P. Olive ascolane to najsmaczniejsza przekaska jaka jadlem.

    • italiapozaszlakiem
      1 lutego 2016 o 13:54

      Do Ascoli Piceno jeszcze nie dojechałam:). Zwiedzam Marche po kawałeczku.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *