Polki w Italii polecają. Made in Umbria – lokalne produkty spożywcze

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 0 Flares ×

Umbria nazywana jest świętym regionem, ponieważ to tu święty Franciszek doznał objawienia i założył zakon franciszkański. Ale Umbria to przede wszystkim góry i pagórki, jeziora i lasy oraz przebogata flora i fauna. 

 

Cały artykuł przeczytasz tu: Polki w Italii polecają. Made in Umbria – lokalne produkty spożywcze

The following two tabs change content below.

italiapozaszlakiem

Z wykształcenia biolog morza, z doświadczenia project manager od zadań specjalnych i team leader zespołów niemożliwych. W wolnym czasie uprawia podróże żeglarsko - enokulinarne do Włoch, które są lekiem na całe zło. Prywatnie żona oraz mama Tymona & Toli.

  13 comments for “Polki w Italii polecają. Made in Umbria – lokalne produkty spożywcze

  1. ~Agoosia
    19 listopada 2015 o 19:18

    Witam
    Trufle sa prawdziwym bogactwem ziem włoskich . Jednak w tekście pomimo cennych wiadomości jest duzo nieścisłosci.
    Po pierwsze trufle moga byc zbierane tylko z psami szkolonymi do tego celu, nigdy ze świńmi – to mit z dawnych czasów. Owszem świnia wyczuwa trufle pod ziemia , ale niszczy grzybnię i nie wolno ich uzywac do poszukiwań.
    Po drugie trufle nie rosna tylko w symbiozie z dębami, ale równiez innymi drzewami, nawet wierzbą , czasem sosną ,bukiem, olchą lub lipą. Znane sa tez zbiory trufli ze starych sadów leszczynowych np w okolicach Alby( Piemont).
    Po trzecie, owszem trufle są drogim towarem , jednak do potraw ze względu na bardzo intensywny aromat uzywa sie kilku płatków z trufli, scieranych na specjalnej tartce, więc jest to bardziej dodatek zapachowo -smakowy. Równiez pasty czy masła lub oliwy są raczej aromatyzowane truflą.
    Warto przybliżać czytelnikom wiecej informacji na dany temat.
    Pozdrawiam A.

    • italiapozaszlakiem
      19 listopada 2015 o 21:44

      Dziękuję za Twój komentarz. W tekście nie chodziło o zawarcie szczegółów, chodziło o przybliżenie czytelnikom czego w danym regionie mogą szukać, o co pytać, czego próbować. Misją postów prezentujący produkty typowe dla danego regionu Włoch jest właśnie wskazywanie na produkty, a nie ich szczegółowe omawianie. Prawdę mówiąc trufle samemu trzeba poczuć i posmakować, aby wiedzieć o co w tym wszystkim chodzi.

  2. ~Marta
    18 listopada 2015 o 22:33

    Jedno krótkie pytanie. Z czego jeszcze, oprócz oliwek, może być oliwa?

    • italiapozaszlakiem
      19 listopada 2015 o 09:48

      Chyba obie doskonale znamy odpowiedź na to pytanie:)

  3. 18 listopada 2015 o 22:13

    Bardzo fajnie piszesz na temat włoskich specjałów. No cóż, ja mogę tylko zaprosić na polski bigos z żeberkami, grzybami i żurawiną :)

    • italiapozaszlakiem
      18 listopada 2015 o 22:18

      Polskie smaki to wyśmienite smaki.

  4. 18 listopada 2015 o 17:47

    bardzo smaczne włoskie smaki :) zapraszam do nas na dania rodem z Włoch.

    • 18 listopada 2015 o 18:21

      Uwielbiam włoską kuchnię, zapraszam na domowe aromatyzowane oliwy.

    • italiapozaszlakiem
      18 listopada 2015 o 19:20

      W moim domu oliwa jest zawsze. To podstawa mojej kuchni.

  5. ~Anna z OdchudzanieJestProste pl :)
    18 listopada 2015 o 17:18

    super zdjęcia
    i bardzo tu apetycznie
    ale…
    no właśnie małe ale.

    Przecież z tego co wiem, trufle są bardzo drogie
    (no chyba, że mam spaczony pogląd na ten temat)
    a tu trufle na dwa sposoby.

    Ale i tak warto było odbyć tę podróż po włoskich smakach.

    Pozdrawiam serdecznie i zapraszam na polski deser chociaż w niecodziennej formie.

    • italiapozaszlakiem
      18 listopada 2015 o 19:17

      Trufla biała jest droga, trufla czarna jest znacznie tańsza i to ona jest przede wszystkim dodawana do wielu produktów. Obie trufle znajdują jednak nabywców. Na truflę czarną można sobie pozwolić:).

  6. 18 listopada 2015 o 17:08

    Kuchnia przeszła ogromną rewolucje dzięki internetowi, i będzie ją w dalszym ciągu przechodzić, lecz poznawanie innych kuchni i powrót do potraw i wyrobów naszych babć będzie dzięki temu możliwe i coraz bardziej popularne.

    • italiapozaszlakiem
      18 listopada 2015 o 19:18

      No cóż, niektórzy wcale od niej nie odeszli.

Odpowiedz na „~AniaAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *