Sophia Loren o kuchni i to z miłością

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 0 Flares ×

W moje ręce trafiła książka Sophii Loren, którą napisała w roku 1971 „W kuchni z miłością”. Wydawnictwo Rizzoli zaproponowało Sophii jej ponownie wydanie pozostawiając treść i język taki, jaki był w latach 70 XX wieku. Znajdziecie tu piękne zdjęcia Sophii kucającej między kurami, wśród tortów, ciast i lodów, w winorośli, z mięsem w czasie grillowania, z talerzem risotto, podrzucającą ciasto na pizzę i wiele wiele innych.

Książka jest lekka i miła w dotyku, kolorowa i wesoła, wydana z wielką strannością. Ale uroda – podobnie jak Sophii – to nie wszystko. Jest tu ponad 300 przepisów na przystawki, zupy, makarony, mięsa, ryby, warzywa i desery. Przy okazji dowiemy się co nieco o samej Sophii i jej zwyczajach, jak obdarzanie kulinarnym przydomkiem osób bliskich jej sercu, np. uroczy „zrazik” to osobisty mąż aktorki, a jej przyjaciele to m.in. fettucine, zeppole, frittata:). Jeśli spotkacie się z Sophią osobiście i przypadniecie jej do gustu może obdarzy Was takim urokliwym przydomkiem, jak szyneczka, kto wie?

Sophia Loren

Książka bardzo przypadła mi do gustu. Są w niej tak ważne dla mnie informacje jak poziom trudności i czas przygotowania, szczegółowa lista składników lub ich zastępników no i na deser – polskie i włoskie nazwy potraw. I choć pewnie nie skorzystam szybko z przepisu na pieczonego bażanta – przeczytajcie koniecznie historię tego przepisu na stronie 180 – czy smażonej kuropatwy, to jednak jakieś 70% przepisów wydaje mi się realnych do wykonania biorąc pod uwagę moje kulinarne (anty) zdolności. Chyba jednak najlepiej wychodzą mi ciasta, więc rozdział desery studiowałam z zaciętością.

W Polsce tą cudowną książkę, którą bardzo polecam każdemu z Was wydało Wydawnictwo Esprit.

w-kuchni-z-miloscia-najlepsze-wloskie-przepisy-sophii-loren-b-iext26402538

 

Twarda okładka, więc książka wytrzyma długo traktowanie jej rękami w mące:). Wspaniałe, oddające klimat tłumaczenie wykonała pani Karolina Dyjas-Fezzi. 256 stron przepisów i opowieści wokół nich. Każdy z nas powinien mieć ją w swojej kuchni.

Tymczasem czytam o rybie w płomieniach, którą przyrządzał pewien kucharz na Sardynii, a którego Sophia podglądała i skrzętnie notowała jego poczynania. Brawo Sophia! Warto było po 40 ponad latach znowu pokazać światu Twoje smakowite arcydzieło.

Polecam Wam bardzo, a Sophia jak widać szeroko uśmiecha się z okładki – czy może być większa zachęta?

Uściski,

Magda

The following two tabs change content below.

italiapozaszlakiem

Z wykształcenia biolog morza, z doświadczenia project manager od zadań specjalnych i team leader zespołów niemożliwych. W wolnym czasie uprawia podróże żeglarsko - enokulinarne do Włoch, które są lekiem na całe zło. Prywatnie żona oraz mama Tymona & Toli.

  4 comments for “Sophia Loren o kuchni i to z miłością

  1. ~Magda
    11 października 2016 o 23:05

    Najgorsz ksiazka ever!
    Przepisy sa veznadziejnie opisane ale to moze byc wina tlumacza. Ksiazka jestvbeznadziejnie napisana. Dla infaltylnych debili.
    W sumie to sama bym tego nie kupila. Dostalam jako prezent od ekscentryka.
    No coz strata papieru, drzew i wrodowiska. MC

    • italiapozaszlakiem
      12 października 2016 o 11:08

      Pytane czy próbowałaś przepisów Sophi? Bo to one są tu najważniejsze, prawda?

  2. 4 lutego 2015 o 11:41

    W mojej wczesnej młodości mama stawiała mi Sophie Loren jako przykład jak należy dbać o siebie. Książki kulinarnej nie widziałam, natomiast była bardzo popularna seria trików kosmetycznych, które Sophie stosowała by wyglądać tak jak wyglądać. Na całe życie – mimo że teraz widzę aktorek lepszych/gorszych, bardziej zadbanych/mniej zadbanych – został mi w pamięci jej obraz jako kobiety doskonałej :)

    • italiapozaszlakiem
      4 lutego 2015 o 17:23

      Dla mnie Sophia była, jest i będzie ikoną piękna:). Ale to nie wszytsko, trudne dzieciństwo mocno ją ukształtowało i nauczyło szacunku do wielu spraw. Warto poznac bliżej jej biografie i kuchnię rzecz jasna:). Pozdrowienia Tati!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *