Vigne Surrau, zjawiskowa winnica Sardynii

19 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 19 19 Flares ×
To jedno z tych miejsc, na których widok mówisz wow! Byłam wcześniej w kilku winnicach, ale nie widziałam jeszcze takiej! Sama nie wiem, czy to bardziej winnica, czy galeria sztuki współczesnej. Ta wspaniała przestrzeń została otwarta w lipcu 2009 roku i od tej pory odwiedziło ją blisko 20 000 osób. Witam Was na Sardynii, w regionie Gallura, gdzie gdybym tylko mogła, kupiłabym dom i całymi dniami delektowała się widokiem Szmaragdowego Wybrzeża, cannonau i owocami morza. Niestety nie jestem milionerem:(. Ale i tak perspektywa podróży na Sardynię zawsze będzie powodować u mnie szybsze bicia serca.

To był rok 2011 i jak zwykle bujaliśmy się od portu do portu. Po zacumowaniu w Santa Teresa Gallure przesiedliśmy się do autokaru, który zawiózł nas do niezwykłego Vigne Surrau w Arzachena, prowincja Olbia-Tempio. To zaledwie 17 km od słynnego (z piękna i drożyzny) Porto Cevro i 27 km od Olbi.A tak to wyglądało:).

Chodźcie, zapraszam Was do środka. Oto Vigne Surrau.
Prawdę mówiąc, nie mogłam wyjść z podziwu, jak bardzo każdy szczegół jest tu dopracowany. Ta winnica i galeria sztuki zarazem to doskonałe miejsce spotkań i wymiany myśli. Odwiedzający są oprowadzani po winnicy przez pracowników, którzy opowiadają o historii tego miejsca, jego przeznaczeniu i najważniejsze – o winach, które można, a raczej trzeba degustować:). Jeśli tu kiedyś przyjedziecie, z pewnością nie będziecie żałować. Winnica ma się czym pochwalić.
Skupiłam się na wnętrzach, tymczasem nie o nie tu chodzi. Największym skarben regionu Gallury i tym samym Surrau jest szczep vermentino di Gallura oraz znane na całej Sardynii cannonau di Sardegna:).
Vermentino di Gallura DOCG  
 

Ze wspaniałych granitowych pagórków Gallury rozpościera się widok na turkusowe morze i archipelag La Maddalena. W dobrą pogodę, gdy się wytęży wzrok widać przepiękne, białe klify kredowe Korsyki, wyłaniające się wprost z morza.

To właśnie z Korsyki w XVIII wieku przeniesiono sadzonki odmiany vermentino, która szybko rozprzestrzeniła się w całej północnej Sardynii. Sprzyjały jej tutejsze grunty i klimat – temperatura rzadko spada tu poniżej 7 – 8°C, a lato jest długie i suche. Vermentino ma tu najlepsze warunki do rozwoju w całych Włoszech – mocne słońce i górskie, lekkie powietrze.

Ten krajobraz naprawdę zachwyca gajami oliwnymi, lasami korkowymi, dolinami, górami, niesamowitym wybrzeżem i winnicami:).

Tak wyglądają winnice Surrau.
Kiedyś przeczytałam, że to jedna z najbardziej szczodrych odmian winogron, jakie Sardyńczykom i nam wszystkim podarowała natura:). Ładnie, prawda?
Ponieważ żaden ze mnie spec od win pozwolę sobie przytoczyć opis pana Mario Crosta, który przez wiele lat degustował sardyńskie wina. Tak opisał podejście enologów do eksperymentowania z vermentino di Gallura.

Jakie wina oferuje Surrau

„Istota dobrego wina zawsze leży w duchu ziemi i pasji ludzi, którzy pracują, aby uzyskać wszystko, co w niej najlepsze”. Ten duch ziemi i prawdziwe poświęcenie człowieka to:
  • Vermentino di Gallura DOCG – które jest jedynym DOCG na Sardynii! To wina białe ze szczepu vermentino w wersji podstawowej lub superiore, a także musujące w obu odmianach: frizzante i spumante, słodkie lub słodkawe. Podstawowe cechy szczepu to jasny kolor z zielonkawymi refleksami, kwiatowo-zielny aromat i miękkość na języku.
  • Cannonau di Sardegna DOC - absolutny sardyński klasyk. Ze szczepu cannonau robi sie wina czerwone, a także różowe.
  • Cabernet Sauvignon
  • Carignano
  • Muristellu (BovaleSardo)
Na co ma się ochotę – można degustować, można kupować w sklepiku na miejscu, a także w sieci. Sklepik oferuje również miejscowe specjały.
Co produkuje Vigne Surrau. Dla zainteresowanych – wszystkie wina są szczegółowo opisane TUTAJ.
 
A na koniec Italia poza szlakiem „w pracy”. Jest i degustacja i wpis do księgi gości:).
Pozdrawiam,
Magda
 
ps. Ponieważ większość moich zdjęć z Sardynii została na komputerze domowym w Gdańsku, zdjęcia pochodzią w znakomitej większości bezpośrednio od Vigne Surrau, którzy udzielili mi zgody na ich publikację, za co serdecznie dziękuję. 
 
Grazie Vigne Surrau per il permesso di pubblicare le Vostre foto:)

Źródło: 
http://www.vignesurrau.it/

The following two tabs change content below.

italiapozaszlakiem

Z wykształcenia biolog morza, z doświadczenia project manager od zadań specjalnych i team leader zespołów niemożliwych. W wolnym czasie uprawia podróże żeglarsko - enokulinarne do Włoch, które są lekiem na całe zło. Prywatnie żona oraz mama Tymona & Toli.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *