Wenecja w sercu Gdańska. Enokulinarnie!

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 0 Flares ×
Wiecie, że słynne włoskie „ciao” pochodzi od słowa „sciavo” z dialektu weneckiego oznaczającego niewolnika? Polskim odpowiednikiem ciao byłby „sługa uniżony”:). 
 
Wiele weneckich ciekawostek usłyszeliśmy w czasie niezwykłej kolacji świątecznej w samym sercu Gdańska, a ja przy tej okazji chciałam Wam przekazać, że w Trójmieście miłośnicy Włoch rozpędzają się:)). 
 
 

Fundacja Ital-Gedania, której częścią jest Klub Włoski w Gdańsku oraz Stowarzyszenie Miłośników Włoch Italianissima zaprosiły miłośników Włoch i włoskiej kuchni na enokulinarną kolację. Królową wieczoru była kuchnia wenecka, a gościła nas Restauracja San Marco mieszcząca się przy ul. Długiej 4 na gdańskiej starówce. 

 

Czy lokal serwujący wenecką kuchnię w Polsce mógł się nazywać inaczej niż San Marco? Już od progu witają nas weneckie lustra, zdjęcia miasta, żyrandole i żywe kolory. Tu zdecydowanie można poczuć się jak w Wenecji bez opuszczania Gdańska:). Brakuje tylko … gondoli?



A oto, co zostało dla nas przygotowane.





 
To wyjątkowe spotkanie, połączenie sił Italianissimy, Klubu Włoskiego w Gdańsku i Fundacji Ital-Gedania. Było wspaniale! Sami zobaczcie:)).
Cozze alla Cassio Pippa - małże w pikantnym sosie pomidorowym
Saor - smażona ryba w zalewie octowej
 
Saor to nazwa ostrego sosu z octu i oliwy, z dodatkiem cebuli, rodzynek i orzeszków pinii. Podano na smażonej, zimnej flądrze (przepraszam, stornii) i powiem tylko tyle – był pyszny, choć może nie wygląda:). Zresztą nie ma się co dziwić – saor znaczy smaczny, smakowity.
Bigoi in salsa - makaron bigoli w sosie
Fegato alla veneziana - wątróbka po wenecku
 
Szef kuchni, Marco Bernardi - rodowity Wenecjanin, opowiadał nam o kuchni weneckiej i z namaszczeniem zapowiadał każde kolejne danie. Niezastąpiony Roberto Polce tłumaczył weneckie opowieści na język polski. Kuchnia wenecka jest wyrazista i prosta, złożona z równie prostych składników, jak ryby, owoce morza i … cebula.
 
Marco, szef kuchni Restauracji San Marco opowiada o kuchni weneckiej
Organizacje zrzeszające miłośników Włoch w Trójmieście działają bardzo prężnie i mają drzwi bardzo szeroko otwarte dla wszytskich, którzy mają ochotę się przyłączyć:).
Stowarzyszenia Miłośników Włoch Italianissima z siedzibą w Sopocie działa na terenie całego kraju. Italianissima specjalizuje się w wyprawach enokulinarnych i odkrywaniu Włoch region po regionie. Zainteresowanych działalnością tej organizacji zapraszam TUTAJ.
Hania, prezes Stowarzyszenia Miłośników Włoch Italianissima przybliża działalność organizacji
Klub Włoski w Gdańsku skupia osoby mające ochotę rozmawiać po włosku. Na co tygodniowych spotkaniach są i Włosi mieszkający w Trójmieście i Polacy posługujący się w różnym stopniu językiem włoskim. Więcej na ten temat możecie przeczytać TUTAJ.
Roberto opowiada o działalności Klubu Włoskiego, Fundacji Ital-Gedania i swojej własnej
Miłośnicy Włoch są w każdym wieku, ale najbardziej cieszy fakt, że italiofilia „zaraża” kolejnych znajomych, przyjaciół i członków rodziny.
Okazało się, że Roberto złapał na zdjęciu także mnie:)
Na koniec mam dla Was dobrą wiadomość. Spotkania enokulinarne mają się odbywać w Trójmieście raz w miesiącu, jeśli więc będziecie  na Wybrzeżu skontaktujcie sie z Roberto Polce i zapytajcie o czas i miejsce spotkania:)).
Jeśli interesuje Was koszt kolacji – wynosił 29,90 zł od osoby + napoje wedle indywidulnego zamówienia. Z zaproszenia skorzystało 66 osób, co oznacza, że wszystkie miejsca w restauracji były zajęte!
Ściskam,
Magda
The following two tabs change content below.

italiapozaszlakiem

Z wykształcenia biolog morza, z doświadczenia project manager od zadań specjalnych i team leader zespołów niemożliwych. W wolnym czasie uprawia podróże żeglarsko - enokulinarne do Włoch, które są lekiem na całe zło. Prywatnie żona oraz mama Tymona & Toli.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *